Личности

НОМИНИРАНИТЕ ЛИЧНОСТИ ЗА 2018 ГОДИНА СА:

1. Мартина Гарабедян – гр.Пловдив, образование – Пловдивската езикова гимназия, номинирана в категория “Млад учен”. Спечелила е пълна стипендия в “Бобсън Колидж” в Бостън, САЩ след конкурс между множество участници от Източна Европа.

2. Петър Митев и Владимир Койлазов – гр.София, образование – Софийски университет. Номинирани в категорията “Изобретател на годината”. Двамата основават през 1997г. фирматаChaos Group” като студио в сферата на 3D и анимационните услуги. През 1999 г. създават софтуерът Phoenix, който прави изображенията фотореалистични, симулирайки флуиди като вода, огън, пушек. Техният най-известен към момента софтуер “V-Ray” спечели миналата година престижната филмова награда “ОСКАР” за иновация в областта на специалните ефекти.

3. Росица Зимова – с.Кочан, Западни Родопи, програмист, образование – Американски университет, Благоевград. Номинирана е в категорията “Млад учен”. Поканена е на Световния икономическия форум в Давос, Швейцария, на който е имала лична среща с Бил Гейтс. В момента е социален предприемач и е съосновател на международна информационна компания, чиято цел е да помага за решаването на социални и хуманитарни проблеми. Номинирана от списание “Форбс” за бизнес лидер в Европа.

4. Лена Бориславова – гр.София, образование – СУ “Климент Охридски”, специалност “Право”. Номинирана в категорията “Млад учен”. Създава таблет за незрящи. Номинирана от списание “Форбс” за бизнес лидер в Европа.

5. Ирмена Чичикова – гр.Пловдив, актриса, образование – НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Номинирана в категорията “Артист на годината”. Тази година печели “Златна мечка” 2018г. на престижния кинофестивал “Берлинаре” в Берлин, Германия.

6. Ива Цолова – гр.София, образование – Немска гимназия в гр.София. Номинирана в категорията “Млад учен”. Създател на онлайн платформа, чиято цел е да свързва хора с увреждания с работодатели. Номинирана от списание “Форбс” за бизнес лидер в Европа.

7. Проф. Румяна Ценкова – гр.Русе. Образование – докторантура по инженерни науки в Тимирязевската академия, гр.Москва, Русия и в Техническия университет гр.Русе. През 2004г. става доктор на селскостопанските науки в университета в гр.Хокайдо, Япония. Номинирана в категорията “Международен принос към интелектуалната собственост”. Госпожа Цекова работи като преподавател по “Биоизмервания “ в университета в гр.Кобе, Япония. Заедно проф. Люк Монтание (откривател на вируса на СПИН пред 1983 г.), провеждат ежегодно така наречената “Световна водна конференция”(за пети пореден път тази година организирана в гр.София). През 2005 г. българката създава нова наука – “Аквафотомика”, която изучава връзката между водата и светлината.

8. Проф. Цветана Каменова. Родена през 1950г. в гр.София. Номинирана(посмъртно) в категорията “Цялостен принос към интелектуалната собственост”. Завършила е Първа английска гимназия през 1968г. През 1973 година завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет, а през 1979 година защитава докторат в катедрата по международно право в Московския университет. Провежда специализации по международно право в Хага (1981), по право на европейските общности във Флоренция (1991) и в института „Рене Касен“ в Страсбург (1992). Между 1992 и 1999 година проф. Каменова е декан на Юридическия факултет на Пловдивския университет. От 1995 до 2006 година е директор на Института по правни науки към БАН. Чела е лекции в Нов български университет, както и в Колумбийския университет в Ню Йорк, университета на Орегон, в Алма Ата, Казахстан. Редовен професор в Юридическия факултет при УНСС. Автор на множество публикации, монографии и книги в областта на международното право и интелектуалната собственост.

9.Теодосий Събев Теодосиев.  е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ,,Никола Обрешков“, гр. Казанлък. Ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика. Той е действащ учител и ежегодно дава по–голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика. От общо 11 златни медала, печелени досега от български участници на Международни олимпиади по физика, 7 са на възпитаници от неговата школа, включително най-високите индивидуални резултати и отборни постижения.  Има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на МОФ.

Т. Теодосиев е и активен общественик. Избран е за първи председател на Националния клуб на учителите новатори. В продължение на много години е бил член на редколегията на списание „Физика“, в редакционния съвет на списание „Проблеми на образователната политика“, член на Управителния съвет на Съюза на физиците в България, член на Висшия учебен съвет към Министерство на просветата и др. Рецензент е на сборници и учебници по физика. Автор е на стотици статии.

Носител е на множество награди и отличия: орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен три пъти награди „Св. Неофит Рилски“, награда „Райна Кандева“, двукратно наградата на фондация „Св.Св. Кирил и Методий“, награди от Физическия факултет на СУ Св.Климент Охридски за най–много приети студенти, единствен учител в България, награден с почетен диплом от Българския парламент. За дългогодишния си безкористен труд и издигане авторитета на България, Т. Теодосиев е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на родния си град Казанлък.

Реклами
%d блогъра харесват това:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close